Morcheeba in Paradiso, maandag 19 juli 2011

Morcheeba gaf een concert in Paradiso en ik schreef er deze recensie over:

Paradiso is vol maar niet bomvol deze zwoele zomeravond, die overigens naadloos past bij de lieflijke, zweverige muziek van Morcheeba. Van de triphop-golf uit de jaren negentig is Morcheeba altijd de wat zoetere en positieve geweest; ook deze avond komt dat goed tot uiting.

De band bestaat uit twee gitaristen, waarvan de basgitarist een ware virtuoos blijkt te zijn met een heel arsenaal aan gitaren, waarmee hij steeds andere sound weet te creëren. Dan is er een drummer, een dj, een toetsenist die sprekend op Bob Ross lijkt en natuurlijk zangeres Skye, die deze tour weer terug is.

Terwijl deze mannen het niet moet hebben van uitstraling of uiterlijk, is Skye zeker de moeite van het bekijken waard: ze komt op in een ingewikkeld gedrapeerde schotse ruit-jurk, die ze zelf gemaakt blijkt te hebben,  haar haar in een fashionable hanenkam en  enorm hoge schoenen waar ze goed op blijkt te kunnen dansen en zelfs springen. Ze maakt een zeer ontspannen indruk, kletst  en giechelt tussen de nummers door, wat vaak charmant is maar aan het einde van de avond wel wat in gebabbel verzand.

De muziek is erg relaxt, met lieflijke melodieën en positieve stemmingen, afwisselend langzame en snellere nummers; er zullen niet veel mensen met een uitgesproken hekel Morcheeba zijn, met zijn positieve boodschap en relaxte, lome beats. Ze doen een aantal nummers van het laatste album ‘Dive Deep’, dat mede bedoeld is om bewustzijn te creëren over de slechte staat waar onze oceanen in verkeren, maar ook de hits (Rome wasn’t built in one day, The Sea waarbij Skye het hele publiek een golf na laat doen, Part of the Process) komen voorbij.

Skye vraagt om een joint, neemt samen met de basgitarist een flinke hijs en ze drinken tussen de nummers een glaasje tequila samen. Het tekent de relaxtheid waarmee ze op het podium staan. Na anderhalf uur geeft Skye samen met de basgitarist een soort unplugged  toegift, doet de band nog één nummer waarop het publiek goed los gaat; dan is het echt afgelopen.

Conclusie: Morcheeba doet waar het goed in is: makkelijk in het gehoor liggende muziek met een positieve boodschap,

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s