Recensie: Flint

Midden op de Weg van Theatergroep Flint, 22 maart 2010, de Roode Bioscoop 

In het kleine, intieme theater de Roode Bioscoop aan het Haarlemmerplein neemt bij binnenkomst een man met een linnen pak en een hoedje mijn kaartje aan. Bij aanvang van de voorstelling doet hij snel zijn gitaar om en begint te spelen: hij blijkt de gitarist van de band te zijn. Hij vormt samen met vier andere mannen in linnen pakken, gebloemde bloesjes en hoedjes een vrolijk geheel. Maar schijn bedriegt: hoewel er zeker ook opgewekte nummers te horen zijn, brengt Theatergroep Flint met muziektheater gebaseerd op de poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade ook veel melancholische, soms zelfs bijna dramatische liederen en teksten.
Felix Strategier draagt de vertaalde Nederlandse teksten voor afgewisseld door Braziliaanse intermezzos van Nelson Latif op gitaar en cavaquinho. De teksten zijn weliswaar poëtisch (de poëzie van dit moment overstroomt mijn hele leven) maar beschrijven situaties en gebeurtenissen heel concreet, zodat het geheel goed te volgen blijft.
De gedichten van Andrade zijn schitterend en soms ook dramatisch. Na de pauze zijn de teksten voornamelijk sensueel of zelfs erotisch: de liederen bezingen voornamelijk de lichamelijke liefde. Het ontroerend hoogtepunt vormt het lied over hoe mooi een vrouw is die vrij van schaamte is en naakt door het huis loopt. Felix zingt het lied zo mooi en gevoelig dat het van elke geiligheid ontdaan is. Bij sommigen liederen was dat zeker niet het geval: ik had de indruk dat het publiek net als ik af en toe met rode oren zat te luisteren.

De Braziliaan Latif zingt af en toe zachtjes en bijna smekend in het Portugees. Wolter Wierbos laat met verschillende attributen zijn trombone telkens weer totaal verschillend maar vooral prachtig klinken. Percussionist Alan Purves tovert met zijn uitgestreken gezicht allerlei grappige geluidseffecten tevoorschijn: knorrende biggetjes, zoemende muggen en pistoolschoten. Daarnaast is hij een voortreffelijk drummer die op een zeer strakke manier de band begeleid met verschillende Braziliaanse ritmes. Felix Strategier zingt het hart en ziel en speelt daarnaast zo nu en dan op de accordeon. De band omlijst de gedeclameerde teksten en is erg op elkaar ingespeeld. Er wordt met hart en ziel gemusiceerd. Theatergroep Flint bestaat uit rasmuzikanten die van de poëzie en muziek een samenhangend, intrigerend en soms ontroerend geheel maken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s