Zuiderzielen

Zuiderzielen- maandag 25 januari 2010, Parool theater 

Rick de Leeuw interviewt in de reeks zuiderzielen bijzondere Belgen, en deze maandag was het de beurt aan Vital Braeken, alias Vitalski: schrijver, dichter, performer en nachtburgemeester van Antwerpen. Daarbij mag gelijk de kanttekening gemaakt worden dat hij jarenlang die titel ooit als rechtgeaarde nachtbraker zeer zeker verdiende, maar dat hij inmiddels netjes op tijd naar bed gaat en de kroegen niet meer tot ongoddelijke tijdstippen onveilig maakt (om middernacht zal Vital 39 jaar oud worden).
Hoewel hij wat rustiger aan is gaan doen en eigenlijk niet meer solo op wil treden, heeft hij wel een brandende ambitie Amsterdam te verpletteren, te beginnen bij het Parool Theater. Graag volgt hij dit Amsterdamse debuut later dit jaar op met eenBest of van zijn voorstellingen, bij voorkeur in het Carré. Optreden doet hij het liefst samen met een van zijn kompanen waar hij al jaren mee optreedt: Bart Van Loo (De Oot Kwisien Literair: http://ootkwisien.be/) en Belcanto. Vitalski geeft van die laatste show onbegeleid, staand op een stoel, een nummer ten beste, Dromen vrij vertaald naar Roy Orbison. Ook leest hij nieuw werk, proza en rijmend dicht voor, en toont zich een ware woordkunstenaar met het hilarische gedicht ‘Hond vond ons tof’.

Vitalskis’ onevenaarbare vraag-het-elkaar-quiz, die vanavond voor het eerst getest wordt op Nederlanders (dit zal ook op de doos van het spel vermeld gaan worden), vormt het onbetwiste hoogtepunt van de avond: de deelnemers verzinnen zelf de vragen voor de andere deelnemers; er worden kaartjes uitgedeeld met de onderwerpen waar uit gekozen moet worden. Vooral in het begin is het verzinnen van de vragen het moeilijkste onderdeel, maar met een paar flessen op tafel, komt men na een aantal ronden, met verschillende samenstellingen van teams, goed los. De truc is ook een niet te moeilijke vraag te stellen, want als niemand het antwoord weet, moet je zelf een stap terug op het zelf geknutselde speelbordmeer spelregels ontstaan spontaan gaande de vordering van het spel.
Jammer genoeg voor de andere deelnemers wint de gastheer van de avond, hoewel in verschillende samenstellingen van teams, alle drie de ronden. Waarna de nog aanwezige spelers besluiten de koude nacht in te gaan, waar Amsterdam op maandagavond zich niet bepaald als bruisende stad toont: als dolende dorstige zielen dwalend door de stad langs allerlei potdichte etablissementen, is er uiteindelijk toch een open café waar alsnog een borrel gedronken kan worden op de 39e verjaardag van Vital en natuurlijk de start van zijn verplettering van Amsterdam!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s