Resensie: Thievery Corporation

Een concert in de Melkweg op maandag lijkt geen recept voor een feestje, maar het tegendeel is waar: als na de derde toegift de halve zaal niet voor, maar óp het podium staat, is het feest echt compleet. Dat was aan het begin van de avond niet te vermoeden, toen dj Nickodemus met slecht geluid nauwelijks de zaal meekreeg.

Als Thievery Corporation met zijn achten het podium betreed (een enorm scherm met animaties op de achterwand), valt allereerst de bassist met z’n lange haar op; hij maakt zulke hoekige, rare danspassen,  dat het de hele tijd lijkt alsof hij over zijn snoer struikelt. Dat gebeurt gelukkig niet.

De beats komen uit de computers van dj- en producerduo Rob Garza en Eric Hilton; de drummer en percussionist geven het live gevoel meer gestalte, samen met de eerder genoemde bassist, een trompettist, saxofonist en gitarist.  Een aantal bandleden kijkt aan het begin van de avond nog wat chagrijnig, alleen de drummer lijkt het erg naar zijn zin te hebben; later op de avond zal hij uitbundig dansend “The heart is a lonely hunter” zingen. Wat een leuke man!

De muziek heeft invloeden uit de dub, acid jazz en reggae, uit India (met de sitar, niet te veel doen jongens, verveelt erg snel) en Braziliaanse beats. Later op de avond zullen er meer politiek getinte, maatschappij kritische noten klinken (een nummer over het IMF en het nummer “El Pueblo Unito”), maar het blijft vooral  gewoon zeer dansbare muziek. De  gastzangeressen (Braziliaans, Argentijns, Frans) maken het geheel erg afwisselend, niet alleen om naar te luisteren maar ook om te naar te kijken; ze zingen hooguit een nummer maar komen allemaal nog een keer terug.

Twee gastzangers, vrolijk uitgedoste met tropenhoedjes en zonnebrillen, brengen het reggae-element van de show echt tot leven. De laatste gastzanger heeft iets weg heeft van L.L. Cool J, maar dan in wit pak; hij zingt erg goed. Vooral de twee zangers stelen de show, de zaal komt los en springt, zingt en danst met ze mee. Kortom: het was een feestje, met goeie, lekkere dansbare muziek. Niet gek, voor een maandag.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s