Wijn- en kaasproeverij bij Chabrol

Onlangs nam ik deel aan een wijn- en kaasproeverij bij Chabrol, een wijnimporteur en -leverancier in de Haarlemmerstraat met nog meer vestigingen in de stad. De proeverij was een verlaat verjaardagscadeau: niets zo leuk als twee maanden later nog eens een cadeau verzilveren (dank, Robert en Susan!) Om acht uur begon de grote groep van 21 personen in de kelder bij Chabrol met een heerlijk glas champagne Mignon Brut Nature (wijnsoort: Pinot Meunier), die relatief weinig suiker bevat. Gezond dus! Erbij eten we een stukje Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) en een stukje zachte kaas, Chaource A.O.C , een rauwmelkse koeienkaas uit de Champagne/Ardennen. Er zijn slechtere manieren om de vrijdagavond te beginnen…

Enthousiast vertelt gastheer Ton Schermer alles over de wijnen en kaasjes die je proeft, beginnend bij hoe je nou eigenlijk wijn hoort te proeven: wijn bij de steel vasthouden, het glas niet al te wild laten walsen, een flinke slok in de mond nemen, desnoods slurpend, door de mond laten gaan en dan zuurstof erbij. Nooit geweten dat wijn zo’n smaakexplosie kon zijn…dat heb ik in ieder geval al geleerd deze avond! Tons enthousiasme is aanstekelijk, ook als hij vertelt over wijn die hem doet denken aan het natte zwembroekje dat je vroeger in je handdoek oprolde en na een hele dag ophing om te drogen. Hij dwaalt soms een beetje af, vertelt over zijn vrouw, hoe ze elkaar ontmoetten en hoe hij haar probeerde te verleiden met slechte wijn en vieze kaas. Maar hij vertelt ondertussen ook over geweldige plekken waar al die heerlijke wijnen vandaan komen, waardoor je enorme zin krijgt in de auto te stappen en erheen te gaan. Ook legt hij uit dat de naam van een druif, bijvoorbeeld Chardonnay of Sauvignon Blanc, eigenlijk bar weinig zegt over de kwaliteit van de wijn. Die druif kan namelijk op een zonnige helling, maar ook aan de schaduwkant gestaan hebben. Zo zijn er nog talloze andere redenen waarom de ene wijn niet bepaald de andere is. Verder vindt Ton de Lidl een geweldige winkel, werkelijk waar, maar toch is het beter om daar geen zes flessen Prosecco voor € 24 te kopen: dat kan namelijk helemaal geen prosecco zijn en al helemaal geen goeie. Sowieso is prosecco bijna een scheldwoord geworden, het is belangrijk te letten op DOC(G), vergelijkbaar met AOC in Frankrijk. Zijn algemene advies: koop geen rotzooi, het leven is te kort om slechte wijn te drinken en daar kan ik me eigenlijk heel goed in vinden.

Terwijl Ton honderduit praat, worden de glazen en bordjes discreet bijgevuld. Het leukste is nog wel dat je allerlei adviezen krijgt over wat je, naast kaas, goed kan serveren de geserveerde wijnen. Zo doe je inspiratie op voor lekkere gerechten terwijl je wijn aan het proeven bent, ideaal voor de Kitchen Roulette waar ik binnenkort aan mee ga doen. Het zijn namelijk geen hele ingewikkelde, maar juist redelijk simpele gerechten: zo kan je de Chardonnay uit de Bourgogne van Michel Quintaine goed drinken bij de risotto met paddenstoelen of bij gepocheerde peer met daarop brie de Meaux (uit Seine-et-Marne) en geschaafde amandelen uit de oven. Klinkt goed en niet ingewikkeld!

Het grappige is dat de wijnproeverij ook voorkeuren herbevestigd: ik houd nog steeds niet van Gewurztraminer, ongefilterde wijn en ook dessertwijn hoeven van mij niet. De kazen daarentegen vind ik bijna allemaal lekker; de Sancerre met geitenkaas uit de Loire (Crottin de Chavignol) is wat mij betreft de winnende combinatie van de avond.

Verwacht deze avond niet een gefundeerde mening over wijn te leren vormen: ik kom niet verder dan “lekker” “iets minder lekker” of “goeie combinatie!”; daar zijn andere avonden en cursussen voor. Maar het idee dat je bij kaas alleen rode wijn drinkt, heeft definitief afgedaan en ook deed ik veel inspiratie op om lekker te koken met bijpassende wijnen. Verder merkte ik dat halverwege de avond mijn aandacht verslapte, maar dat ligt aan het aantal wijntjes, en zeker niet aan het tomeloze enthousiasme van de gastheer. Als je zin hebt in een gezellig avond samen met vrienden of andere onbekende wijnliefhebbers is deze proeverij een echte aanrader!

Advertentie