Pleidooi voor de Maasstraat

De Maasstraat vond ik altijd maar een saaie straat. Toegegeven, ik vond de héle Rivierenbuurt maar een saaie bedoening: alsof het er altijd zondag was. Nu ik er woon, vind ik het toch wel een heel prettige buurt. Vooral de Rijnstraat, bij mij om de hoek, is een fijne, diverse en drukke straat, waar leuke en rare, ouderwetse en aftandse winkels elkaar afwisselen; ik hoop dat ook nadat de renovatie voltooid is, dat zo blijft, maar daar schreef ik al een andere keer een blog over. De gemeente heeft onlangs toegezegd dat de Rijnstraat een ‘freezone‘ wordt, met beperkte regelgeving. Ik ben heel benieuwd! Maar eerst die stoep maar eens dichtgooien.

Daarnaast vind ik het inmiddels een verademing in een rustige buurt te wonen; de Pijp ligt letterlijk om de hoek en dat is dichtbij genoeg. In de Maasstraat kom ik eigenlijk nooit, hoewel ik daar helemaal om de hoek woon. Het leek me zo’n straat waar oudere pinnige dames, die nou eenmaal rijkelijk vertegenwoordigd zijn in de Rivierenbuurt, hele dure, ouderwetse korsetten en verstandige schoenen of zoiets kopen. Nu zijn dat soort winkels er nog steeds wel, maar een tijdje geleden op een zaterdagmiddag liep ik toevallig door de Maasstraat en was aangenaam verrast. Naast de standaard winkels die je in elke winkelstraat vindt, zijn er namelijk ook een heleboel leuke en originele winkels, waaronder de schitterende, strakke patisserie Tout met prachtige macarons in allerlei kleuren, delicatessezaak Maas Deli, aparte kledingzaak Chez Merav, slijterij wijnhuis Zuid, horeca gelegenheden Goos, La Viña Experience en nieuwkomer Tapzuid bier & happerij (hoewel dat laatste echt een verschrikkelijk woord is, dat verboden zou moeten worden). Tapzuid is het vermelden waard omdat de keuken pas sluit tegen de sluitingstijd van het café;  je kan dus zelfs om twaalf uur ‘s avonds nog een hamburger bij de keuken bestellen. Dat soort initiatieven moeten worden toegejuicht, in wereldstad Amsterdam blijft het behelpen met een handvol zaken waar je laat op de avond nog kunt eten.

Het zal meegeholpen hebben dat ik er op een zonnige zaterdagmiddag rondliep: veel mensen zaten lekker buiten, bij de horecagelegenheden werd al druk geborreld en in het aardige ‘parkje’ met lage muurtjes en grasveldjes speelden kinderen; met flink wat fantasie zou je het zelfs een plantsoen kunnen noemen. Er staan flink wat bankjes waar op deze mooie zonnige dag veel gebruik van werd gemaakt. Op deze plaats zou drie jaar geleden trouwens een door het Holland Casino geschonken object ‘Playground’ een soort gestileerde reuzentak met bladeren, geplaatst worden. De buurt bedankte voor ‘het kermistoestel in aanbouw’. Het blijft wel Zuid, natuurlijk.

Advertentie