Tips voor webteksten- Pimp your online profile

Om de workhops van Pimp your online profile te promoten, namen we een aantal tips op. Ook ik moest eraan geloven: altijd lastig, als tekstschrijver iets op video te moeten vertellen. Ik schrijf het nou eenmaal liever op…

Een van mijn tips is: gebruik actieve vormen in plaats van passieve constructies: probeer de zogenaamde lijdende vorm te vermijden. Maar waarom is dat nou eigenlijk? Dat zit zo: als je veel passieve zinnen na elkaar gebruikt, wordt de boodschap minder persoonlijk. Doordat de handelende persoon naar de achtergrond verschuift of helemaal verdwijnt, kan het onduidelijk zijn wie nou eigenlijk wat doet. Hoe meer passieve zinnen je gebruikt, hoe groter ook de kans is dat de formulering omslachtig wordt. Het is daarom aan te bevelen om in teksten niet te overdrijven met passieve zinnen. Je kan vaak ook een directe, actieve formulering gebruiken. Want, zoals ik in het filmpje al zei: de lezer op internet is extreem snel afgeleid.

 

Advertentie